Дьоготь-березова панацея

Категорії

"Дьоготь" буквально означає "горіле" або "палене". Назва продукту походить від індоєвропейського кореня, що означає «горіти, палити».

Що таке дьоготь?

Перегонка дьогтю Деготь є рідкий продукт, який утворюється при піролізі (сухій перегонці) деревини. У Росії традиційно дьоготь робили з берести - зовнішнього шару кори берези. При цьому з 75 кілограмів берести виходить 22,5 кілограма чистого дьогтю.

Але отримати його можна також із сосни, ялівцю, бука, осики та деяких інших дерев.

Найякіснішим вважають дьоготь, приготовлений із живих або щойно зрубаних дерев 12-14-річного віку.

У більшості мов спочатку дьогтем іменували лише продукт, який отримували із соснових стволів і використовували при смолинні суден. На Русі він отримав назву "вара" або смоли.

Можна приготувати дьоготь із кам'яного та бурого вугілля, торфу, сланців, нафти. Але в цьому випадку отриманий продукт відрізняється від традиційного березового дьогтю і називається бітумом, або пеком.

При виробництві дьогтю утворюється 2 фракції: низькокипляча, або медична дьоготь, і смоляна, яка служить для технічних потреб.

Історія дьогтю

За старих часів дьоготь експортувався з Росії в інші країни, де його називали «російським маслом».

У багатьох країнах цей продукт застосовувався як засіб покарання. У Росії їм намазували ворота жінок, які ведуть розпусне життя. У Сполучених Штатах злочинців обливали дьогтем та обсипали пір'ям. Після такої розправи їх проганяли міськими вулицями або змушували стояти на видному місці.

Використовувався дьоготь і у геральдиці. Герб міста Вельська, що у Астраханської області, містить зображення бочки, наповненої дьогтем і що стоїть посеред золотого поля, що свідчить про доходи, одержуваних містом від цього продукту.

Не залишилася осторонь і народна творчість. Але тут можна побачити одну досить дивну особливість. У Росії її підкреслюються негативні риси речовини. Усім відома приказка, яка стверджує, що за допомогою ложки дьогтю можна зіпсувати цілу бочку меду. У той самий час жителі інших країн приписують цьому продукту протилежні характеристики. У чому ж справа? Невже так сильно відрізняються смаки у росіян та представників інших народностей?

Виявляється, що справа зовсім в іншому. Розмова йде про абсолютно різні речовини: сосновий і березовий дьогт. Сосновий дьоготь додають в ароматизатори та продукти харчування. А ось березовий дьоготь, навіть у мікродозах, здатний зіпсувати запах та смак будь-якого продукту. Приказка стверджує, що незважаючи на те, що береста біла, дьоготь чорний. Але та ж ложка дьогтю, яка псує бочку меду, здатна вилікувати людину від багатьох захворювань. Не дарма фіни наділяють цей продукт чудодійною силою, стверджуючи, що якщо за допомогою лазні, горілки та дьогтю неможливо вилікувати хворобу, вона смертельна.

Медичні талмуди Середньовіччя стверджують, що під час епідемій віспи дьогтярна вода допомагала зупинити поширення хвороби. Маленьким дітям з метою профілактики давали кілька крапель дьогтю.

Види та сорти дьогтю

У слов'ян дьоготь був відомий у кількох різновидах:

1. ямний - чистий дьоготь;

2. берестняк, або дьоготь-сирець - так називали чистий березовий дьоготь, який добували в Тульській та Псковській губерніях;

3. каргопольський - чистий березовий дьоготь з сумішшю конопляного масла, що характеризується синюватим відливом, застосовувався при дубленні шкіри вищих сортів;

4. фінляндський – відрізняється більш рідкою консистенцією порівняно з каргопольським, має зеленуватий відлив і незначний червонуватий відтінок, їм змащували колеса екіпажів у холодну погоду, коли колісний дьоготь було використовуватися, оскільки застигав;

5. Вологодський - березовий, що має невелику домішку смоли і зеленувато-бурий колір, за його допомогою виробляли нижчі сорти шкіри;

6. осиновий – на його виробництва використовують осинову кору, має гострий характерний запах;

7. дьоготь-перегін, або духова смола, або шушмін, або половинник, або половик - є сумішшю берестового дьогтю з сосновою смолою, за старих часів такий дьоготь отримав широке поширення: його використовували при виробленні юфті і будівництві будівель, їм змащували колеса возів;

8. колісний дьоготь – продукт, що складається із суміші хвойної смоли та очищеного березового дьогтю;

9. паровий, або казанний - утворюється при перегонці берести в казанах та подальшому охолодженні пари;

10. корчажний - нижчий сорт чорного кольору;

11. смольє – залишки вигонки березового дьогтю, до яких підмішані домішки ялинової та соснової смоли;

12. смола-дьоготь – для його вигонки використовують березові та соснові плахи;

13. коленика, або колениця - найбрудніша і мало навіщо непридатна різновид дьогтю, яку отримували вигонкою залишків.

Як можна помітити за старих часів існувало безліч різновидів дьогтю, які використовувалися різним чином. У міру розвитку хімії та промисловості вони були витіснені більш спеціалізованими препаратами. На даний момент у виробництві та продажу залишився тільки дьоготь як медичний та косметичний продукт.

З чого складається дьоготь?

Щоб перерахувати всі компоненти дьогтю, знадобиться кілька сторінок, оскільки до його складу входить понад 10 000 різноманітних речовин. Тому зупинимося лише на основних складових, до яких належать фітонциди, спирти, органічні кислоти, альдегіди, толуол, бензол, фенол, крезол, ксилол, гваякол та смолисті речовини.

Серед усієї різноманітності компонентів неможливо виділити одну діючу речовину: продукт належить до препаратів, що надають комплексну дію.

Властивості

Березовий дьоготь має вигляд чорної маслянистої густої рідини, яка у відбитому світлі набуває голубувато-або синювато-зеленуватий відтінок.

Концентрований дьоготь характеризується специфічним запахом, який, як і смак, називають юфтяним. Юфтью називають вироблену шкіру тварин (свиней, коней, великої рогатої худоби), отриману комбінованим дубленням.

Фізичні властивості

Дьоготь майже не розчиняється у воді та плаває на її поверхні. А ось луги та спирти здатні його легко розчинити. Діготь може змішуватися з хлороформом та ефіром.

Відносна густина речовини – 0,925-0,95.

Лікувальні властивості

Березовий дьоготь виявляє антисептичну, протимікробну, протипаразитну, протизапальну, протипухлинну, інсектицидну, анестезуючу, подразнюючу, підсушуючу, розсмоктуючу та регенеруючу дію. Він входить до числа кращих природних антисептиків.

При зовнішньому використанні дьоготь:

- знімає роздратування, свербіння та запалення;

— має анестезуючу та антисептичну дію;

- сприяє загоєнню ран та опіків;

- Зупиняє гнійні процеси;

- Позбавляє від фурункулів та шкірного грибка;

- Нормалізує сон.

Якщо приймати дьоготь усередину, то він сприятливо вплине на всі системи людського організму:

- активізує імунну систему;

- прискорить метаболізм;

- знизить артеріальний тиск;

- Зміцнить серцевий м'яз.

Ще недавно дьоготь використовувався як як зовнішній засіб, але й внутрішнього вживання. Але дослідження показали, що у його складі, крім корисних речовин, є й токсини, здатні завдати шкоди здоров'ю людини. Тому лікарі рекомендують застосовувати дьоготь лише як зовнішній засіб. В даний час зазвичай використовується не чистий дьоготь, а фармакологічні препарати, виготовлені на його основі. Вони з допомогою очищення знижується концентрація токсинів.

Але, як не дивно, токсичні речовини, що входять до складу дьогтю, в деяких випадках здатні стати корисними. Зокрема, вони знайшли своє застосування в онкології при знищенні пухлин.

Що лікує дьоготь?

Лікування березовим дьогтемБерезовий дьоготь відомий як незамінний засіб при лікуванні дерматологічних хвороб: корости, псоріазу, золотухи, екземи, віспи, пики, нейродерміту, піодермії, лускатого та різнокольорового лишаю, трофічних незагойних виразок, прокази, вугрів та висипки. Застосовують засіб для лікування пролежнів та відновлення пігментації шкіри. Воно прискорює рух крові, стимулює регенеративні процеси у клітинах, сприяє омолодженню шкіри.

Ще недавно псоріаз входив до числа невиліковних захворювань. Але застосування мазей та компресів з дьогтю дало надію на відкриття дієвих ліків. Дослідження властивостей продукту показало, що він здатний загальмовувати синтез ДНК, якщо в ній є дефекти.

Але не тільки при недугах шкіри буде корисний дьоготь. Він допоможе позбавитися від туберкульозу, отитів, ангіни, водянки живота, виразкової хвороби 12-палої кишки, уретриту, курячої сліпоти, стоматиту, цинги, маститу, мастопатії, бронхіальної астми, ерозивного проктиту, запальних захворювань прямої кишки. , доброякісних та злоякісних новоутворень, зупинити кровотечі, нормалізувати функціонування травної системи.

Ще одна унікальна властивість дьогтю – здатність загальмовувати зростання клітин доброякісних пухлин, запобігаючи їх трансформації у злоякісні новоутворення. Тому продукт широко застосовується при мастопатії, кісті яєчників, аденомі, фіброміомі.

Використання очищеного дьогтю в онкологічних відділеннях дає можливість нейтралізувати негативну дію хіміотерапії.

В основному шкірні хвороби лікують за допомогою висококонцентрованого неочищеного дьогтю. Щоб прискорити терапію важких стадій корости і псоріазу, дьоготь змішують з сірою або саліциловою кислотою. Використовують у медицині продукт, настояний на спиртовій або на жировій основі.

У ветеринарії дьогтем обробляють копита коней та великої рогатої худоби. З його допомогою лікують лишаї.

Дьоготь у медицині


Дігтярне мило

Дігтярне мило- це мило, у складі якого міститься 10% березового дьогтю. Таке мило діє як натуральний антисептик, допомагаючи при більшості проблем шкіри. Але дьоготь як дезінфікує, а й посилює приплив крові до шкіри, рахунок чого прискорюється її регенерація.

Дігтярне мило рекомендується використовувати при лікуванні акне, корости, лупи, себореї, педикульозу. Прийде на допомогу при пролежнях, опіках, обмороженнях та при появі мозолів. Досить перед сном намазати проблемні місця дьогтьовим милом, щоб до ранку мозолі розм'якшилися.

Якщо мити дьогтьовим милом собак і кішок, то бліхи зникнуть, тому що вони не виносять специфічного запаху дьогтю.

Протипоказанням для використання є суха шкіра. При частому використанні можливе пересушування шкіри.

Дігтярна вода

Багато народних рецептів припускають використання дьогтярної води. Найчастіше такий засіб використовують для лікування дітей та тих людей, які не виносять дьогтярний запах.

Для приготування дьогтьової води дьоготь розводять кип'яченою водою, охолодженою до кімнатної температури, у співвідношенні 1:8 і наполягають протягом двох днів. З отриманого розчину знімають плівку та акуратно переливають його в іншу ємність. Зберігають у холодильнику. Правильно приготовлена ​​дьогтьова вода за кольором схожа на сухе біле вино.

Якщо є можливість, то беруть джерельну воду. В цьому випадку немає потреби в її кип'ятінні.

Дігтярна вода відновлює пігментацію шкіри, покращує роботу травної системи, загоює виразки в шлунку та дванадцятипалій кишці, виводить з організму шлаки та токсичні речовини, виявляє сечогінну дію, лікує віспу, морду, коросту, проказу, ангіну, броню, водну. , гострий та хронічний бронхіт, пневмонію, запори, хвороби кишечника, печінки, підшлункової залози, захворювання серцево-судинної системи, позбавляє лихоманки, гнійного та задушливого кашлю.

Дорослі п'ють дьогтярну воду по одній столовій ложці перед їдою. У разі тяжкого перебігу хвороби рекомендується збільшити дозування до 2-3 ложок. Дітям рекомендується прийом по 2 чайні ложки після їди. При ангіні ще й дьогтярну воду використовують для полоскання горла.

При порушенні пігментації шкіру змащують дьогтьовою водою.

Чистий дьоготь

Також можливе використання чистого березового дьогтю.

Він застосовується під час лікування хвороб дихальної системи, підвищує ефективність терапії при онкології. Вживають по 10 крапель дьогтю, розведеного в 80-100 г кип'яченої води 4 десь у день.

Дьоготь із молоком

дьоготь з молоком Щоб збільшити ефективність лікування, дьоготь розбавляють теплим молоком. Такий засіб рекомендовано при тромбофлебіті, інсульті, цукровому діабеті, катаральному циститі, злоякісних новоутвореннях у горлі, шлунку та легенях.

При атеросклерозі половину чайної ложки дьогтю розводять у склянці підігрітого домашнього молока. П'ють по склянці ліки за годину до їди тричі на день протягом 45 днів. Після місячної паузи лікування повторюють. На рік потрібно пройти 3-4 курси терапії.

При мастопатії використовується спеціальна схема лікування: у 50 мілілітрів молока протягом трьох днів додають по 3 краплі дьогтю, наступні 3 дні – по 5 крапель та останні 3 дні – по 7 крапель. П'ють ліки 3 десь у день. Потім роблять 10-денну перерву і повторюють курс у зворотному порядку: спочатку додають по 7 крапель, потім по 5 і наприкінці по 3. При необхідності курс повторюють через 2 місяці.

При туберкульозі, емфіземі легень та інших інфекціях схема лікування трохи інша: протягом першого тижня в 50 мл молока додають 1 краплю дьогтю, другий тиждень додають 2 краплі, третій – 3 і т.д., доводячи кількість крапель до десяти. Потім роблять тижневу перерву і курс повторюють у зворотному порядку, поступово зменшуючи кількість крапель.

При цукровому діабеті, тромбофлебіті, інсульті діють за попередньою схемою, але кількість крапель збільшують щодня. Перерви робити не треба.

При раку горла та шлунка починають з однієї краплі дьогтю та поступово доводять до двадцяти. Потім починають зменшувати кількість крапель.

При інфекціях сечостатевої сфери достатньо збільшити прийом дьогтю до 10 крапель.

У разі циститу на склянку молока додають 5-10 крапель дьогтю. П'ють тричі на день за 20 хвилин до їди.

Дьоготь із медом

Позбутися різних паразитів (гостриків, аскарид, вошей, коростяних кліщів) допоможе дьоготь, перемішаний з медом. У чайну ложку рідкого меду додають краплю дьогтю та випивають перед сном. Щодня збільшують кількість крапель, доводячи їх кількість до восьми. Замість меду можна взяти молоко чи морквяний сік. З профілактичною метою рекомендується проводити курс щорічно.

Дьоготь із хлібом

Хліб з дьогтем – ефективний засіб, що очищає організм та знищує паразитів. На шматочок хліба за допомогою піпетки наносять 5 крапель дьогтю. Хліб з'їдають нічим не закушуючи та не запиваючи перед їжею. Щодня збільшують кількість крапель, довівши його до десяти. Потім протягом двох тижнів вживають по 10 крапель. Далі їх кількість починають зменшувати, доки не дійдуть знову до п'яти. Не можна пропускати жодного дня. Рекомендується курс очищення проходити 2 рази на рік (навесні та восени).

Дігтярна мазь

Дігтярна мазьПри шкірних хворобах ефективний результат нададуть мазі. Але за різних хвороб їх склад може істотно відрізнятися.

На основі баранячого або свинячого жиру готують високоефективний лікувальний засіб: дьоготь перемішують із жиром у рівних пропорціях. Використовують таку мазь при шкірних захворюваннях та для загоєння ран.

За наявності піодермії, виразок та інфікованих ран чистий березовий дьоготь розмішують із вазеліном у пропорції 1:10.

При псоріазі пошкоджені місця змазують очищеним дьогтем, перемішаним з березовим попелом у пропорції 3:1.

Можна лікувати псоріаз і за допомогою іншої мазі, для якої поєднують подрібнену траву чистотілу, морквяний сік і дьоготь у співвідношенні 1:1:4.

При демодекозі виручить мазь із суміші дьогтю та трихополу.

Вилікувати екзему допоможе мазь, отримана при змішуванні 2 столових ложок дьогтю, столової ложки сірки, столової ложки меду, половини столової ложі бджолиного воску, 4 столових ложок соняшникової олії, столової ложки оцтової есенції та столової ложки мідного купоросу. Отриману суміш підігрівають на повільному вогні протягом чверті години.

У разі трофічної виразки роблять компреси, змочуючи бинт у засобі, отриманому при поєднанні рівних частин дьогтю та соку каланхое. Виразка затягнеться за 5-6 днів.

Лускатий лишай лікують, примотуючи до уражених місць на 30 хвилин компреси із суміші дьогтю та риб'ячого жиру, перемішаних у пропорції 1:3. Процедури повторюють 10 днів.

При епідермофітії стоп і нігтів, мікозі складок найкраще використовувати 5-10% сірчано-дегтярні мазі.

Для знищення фурункулів та наривів у рівних співвідношеннях перемішують дьоготь, домашні вершки та курячий білок. Така мазь може стати гідною заміною лініменту Вишневського. До того ж, вона не роз'їдає шкіру.

Швидко позбутися опіків допоможе мазь, приготовлена ​​з дьогті, сірки та вазеліну, перемішаних у рівних пропорціях. Щоб підвищити ефективність засобу, рекомендується вазелін замінити наполовину риб'ячим жиром.

Дьоготь для суглобів

При хворобах суглобів результативну дію матиме терапія, за якої чергується вплив дьогтю та глини: дьоготь розм'якшує солі, а глина їх витягує.

Першого дня пошкоджений суглоб обробляють дьогтем і залишають на 15-20 хвилин. Після появи почуття пощипування або поколювання дьоготь витирають за допомогою м'якої ганчірочки, а через годину вимивають мочалкою з милом. Наступного дня на суглоб накладають компрес із білої, блакитної чи червоної глини: глину розводять водою до сметанообразного стану і намазують нею суглоб, нічим не накриваючи. Компрес прибирають, якщо біль стає дуже сильним. Потім роблять дводенну паузу. На п'ятий та шостий день лікування відновлюють, після чого протягом трьох днів відпочивають. На десятий та одинадцятий день терапію повторюють.

Діготь у дитячій терапії

Застосовують дьоготь для лікування дітей.

У малюків часто зустрічається діатез. У таких випадках народна медицина рекомендує намазувати області висипань дитячим кремом або вершковим маслом, додаючи в них кілька крапель дьогтю.

При застуді чайну ложу анісових плодів заварюють склянкою окропу і настоюють півгодини. У проціджений настій додають краплю дьогтю і дають дитині по 30 мілілітрів 3-4 десь у день 30 хвилин до їжі.

Березовий дьоготь від геморою

Хворим на геморой народна медицина пропонує скористатися дієвими способами.

Половину червоної цеглини добре нагрівають на електроплиті, газу або на відкритому вогні і поміщають у порожнє відро із заліза. Потім на цеглу капають 2-3 краплі дьогтю. Оголюють зад і сідають на відро на 5-20 хвилин. Лікування проводять перед сном протягом тижня. Вже після першої процедури болю зменшаться, а за тиждень зникнуть геморагічні вузли.

Запарюють столову ложку дьогтю двома літрами окропу. Коли розчин трохи охолоне, його наливають у таз і сідають туди, загорнувшись ковдрою для збереження тепла.

Пігулки з дьогтю

Ще один варіант дегтетерапії – використання таблеток.

При туберкульозі дьоготь перемішують із порошком кореня солодки до отримання густої маси, з якої формують пігулки. П'ють їх 3 десь у день по 2 штуки.

При лихоманці, що перемежується, таблетки готують аналогічно, але порошок солодки замінюють корою хіни. П'ють тричі на день по 5 пігулок.

Бальнеотерапія при псоріазі

Крім застосування мазі на основі дьогтю, істотну користь при псоріазі нададуть ванни.

У 100 мілілітрах води розчиняють по 75 мілілітрів дьогтю та мильного спирту, додають у ванну. Ванни беруть протягом 15-30 хвилин.

Ще кілька рецептів

Насамкінець запропонуємо ще кілька засобів.

При ангіні можна перемішати дьоготь з олією календули у співвідношенні 1:3 і потім суміш протягом 40 хвилин на водяній бані. Ліки капають на язик по 5-6 крапель і розсмоктують протягом 2-3 хвилин.

При мастопатії рекомендується взяти шматочок швидкорозчинного цукру і капнути на нього краплю дьогтю. Цукор смокчуть до його розчинення. З кожним днем ​​кількість крапель збільшують, а потім починають зменшувати. Роблять перерву на 2-3 місяці та курс повторюють. Приступаючи до лікування, слід запастись терпінням: для повного одужання знадобиться до двох років.

Позбутися туберкульозу допоможе засіб, приготований з дьогтю, лимонів та часнику. Насамперед, беруть 5 середніх лимонів і, не очищаючи, подрібнюють їх за допомогою м'ясорубки. Додають 4 подрібнені голівки часнику. Лимонно-часникову суміш заливають літром кип'яченої охолодженої води та настоюють 5 днів. Проціджують. П'ють ліки тричі на день за 20 хвилин до їди по 15 мілілітрів, додаючи по одній краплі дьогтю.

Тим, хто страждає від пневмонії, на допомогу прийдуть інші ліки. Столову ложку подрібнених бруньок та молодих листочків берези заливають склянкою окропу та настоюють годину. Процідивши, додають 2-3 краплі дьогтю. П'ють 2-3 десь у день 100 мл за 20 хвилин до їжі.

Дьоготь у косметології
У косметології рекомендується використовувати дьоготь при себореї, лупі, появі акне та інших висипів для стимуляції росту волосся. Він входить до складу багатьох косметичних засобів: мазей, кремів, паст, мила, лосьйонів, шампунів. Концентрація дьогтю в препаратах коливається в межах 1-30%.

Дьоготь для волосся

Лікування волосся дьогтемБерезовий дьоготь допоможе зняти свербіж і подразнення, спричинені появою лупи, та нормалізувати функціонування сальних залоз. Він видалить ороговілий шар клітин, активізує клітинне дихання, наситить тканини киснем, посилить циркуляцію крові, запустить процеси регенерації.

Для боротьби з лупою, а також її профілактики рекомендується столову ложу дьогтю з'єднати з двома столовими ложками касторової олії та отриману суміш розвести в 100 г спирту. Розчин втирають у шкіру голови та залишають на 2-3 години.

Ще один засіб від лупи: столову ложку дьогтю перемішують з трьома столовими ложками реп'яхової олії і розчиняють у склянці горілки. Втирають у шкіру голови і не змивають протягом 2 годин.

Поліпшити стан волосся допоможе полоскання дьогтьовим розчином, отриманим при п'ятикратному розведенні дьогтю водою.

Також для посилення росту волосся можна використовувати маску з 25 мл рицинової олії, 25 мл настойки календули та столової ложки дьогтю. Ця маска наноситься на волосся на 1 годину і змивається шампунем.

Дьоготь проти прищів

Допоможе дьоготь і тим, хто страждає від частих висипань прищів та надмірної жирності шкіри. Він зупинить запальні процеси, позбавить роздратування, очистить шкіру і надасть їй ніжність і бархатистість. Для догляду за шкірою можна використовувати дьогтьове мило, лосьйони та маски.

Щоб приготувати лосьйон, дьоготь перемішують зі спиртом (95%-м) у співвідношенні 1:10 і додають кілька крапель саліцилового спирту.
Для маски з'єднують дьоготь та мед у співвідношенні 1:3.

Протипоказання
Незважаючи на величезну користь дьогтю, використовувати його можна не всім, тому що він може спричинити алергічну реакцію і навіть стати причиною розвитку дерматитів.

Протипоказана терапія дьогтем при:

індивідуальної нестерпності;

будь-які проблеми з нирками, тому що ліки сильно навантажують ці органи;

вагітності та лактації.

Щоб виявити наявність індивідуальної непереносимості, перед використанням засобу зробити шкірну пробу, намазавши дьогтем згин ліктя.

Якщо застосовувати березовий дьоготь на великих ділянках шкіри протягом тривалого часу, то можлива поява слабкості, запаморочення, нудоти, блювання, розлади травного тракту, судом.

У процесі згоряння будь-яких органічних речовин завжди утворюється дьоготь, що надходить у дим. Такий продукт здатний завдати істотної шкоди людині, потрапляючи в організм разом з повітрям, оскільки має канцерогенну дію. Особливу небезпеку таїть дьоготь, який утворюється під час спалювання горючих копалин (наприклад, нафти, кам'яного вугілля).

Рекомендовані товари
Швидке замовлення
Швидке замовлення
Швидке замовлення
Коментарі
Поки немає відгуків
Написати коментар
Ім'я*
Email
Введіть коментар*
100% гарантія якості
100% гарантія якості
14 днів на повернення товару
14 днів на повернення товару
Доставка по всій країні
Доставка по всій країні
Самовивіз з магазину
Самовивіз з магазину