Історія cold cream

Categories

Багато хто думає, що колд-крем - це засіб, розроблений спеціально для захисту шкіри в холодну погоду. Здавалося б, його назва – «холодний крем» – натякає на це. Насправді спектр його застосування значно ширше, а слово cold в назві з'явилося з іншої причини. Заінтригували? Не хвилюйтеся, зараз про все розповімо!

ІСТОРІЯ ЗАСОБИ
 
Колд-крем (або, як називали його наші прабабусі, кольдкрем) — один із найдавніших косметичних засобів, який використовується і досі. Його поява, ймовірно, датується II століттям Н.Е. — тоді римський лікар Клавдій Гален змішав воду з оливковою олією та бджолиним воском. По текстурі засіб нагадував густі вершки, а використовувати його наказувалося для лікування подразнень, опіків та тріщин на шкірі.

Праці Галена - перший історичний документ, що описує засіб з однорідною кремовою текстурою, що складається із суміші води та масел. Згодом аналогічні препарати зустрічалися в різні епохи і на різних континентах, інгредієнти в їхньому складі могли варіюватися — так, у 1600 р.р. замість звичайної води стали використовувати рожеву, а замість оливкової олії мигдальне.

Свою сучасну назву колд-крем отримав значно пізніше, у ХІХ столітті. У 1846 році американський аптекар Терон Понд зареєстрував свою розробку під назвою Pond's Cold Cream. Тоді ним користувалися переважно актори театру: наносили щільний крем перед гримом, щоб захистити шкіру, а після вистави знімали їм макіяж — щільна, масляниста текстура чудово розчиняла щільний шар декоративної косметики.

Популярний колд-крем став через сто років, під час Другої Світової Війни — це пов'язано з тим, що його не треба було зберігати в холоді, на відміну від більшості косметичних засобів того часу. У воєнний час домогосподаркам і багатьом представницям типових «жіночих» професій їх довелося вступити на робочі місця чоловіків, які пішли на фронт. Продукт, який можна було покласти в сумку і взяти з собою, щоб заспокоїти роздратовані важкою працею руки або захистити шкіру від вітру, що висушує, виявився надзвичайно корисним.

СКЛАД І ФУНКЦІЇ
 
Чим же колд-крем відрізняється від звичайного крему для обличчя?

Ми вже з'ясували, що основними компонентами цього засобу є вода та олія – причому використовуються вони приблизно в рівних пропорціях. А тепер уявіть, що станеться, якщо просто об'єднати воду та олію в одній ємності. Правильно, компоненти поділяться на дві фази: масляну та водну – не схоже на крем. Щоб вийшла однорідна кремова текстура (звана емульсією), потрібен третій компонент – стабілізатор.

Емульсії бувають двох типів - прямі та зворотні.

Прямі емульсії називають «масло у воді». Кожна молекула олії у яких оточена молекулами води. Водна частина таких засобів зазвичай становить ~80%. Цей тип емульсії дозволяє домогтися легкої, швидко вбирається, нежирної текстури і використовується якраз у «звичайних» кремах.

У зворотних емульсіях, очікувано, все навпаки: молекули води оточені молекулами масел (звідси назва «вода в маслі»), а текстура виходить щільною, обволікаючою, розподіляється із зусиллям. Засоби на водній основі швидко і відносно глибоко проникають у шкіру, а емульсії «вода в маслі» затримуються на поверхні, вбудовуючись в ліпідний натуральний бар'єр і добре утримуючи воду. Частина води, звичайно, вивільняється і випаровується при нанесенні, створюючи приємне відчуття прохолоди — через це «холодка» засіб, якому присвячена ця стаття, називають колд-кремом (англ. cold — холод, холодний).

Не всякий крем на основі емульсії «вода в маслі» може називатися колд-кремом. Однією з основних вимог до продуктів такого типу є гіпоалергенний, мінімалістичний склад без зайвих компонентів, адже використовувати цей засіб передбачається на чутливій або роздратованій шкірі.

Якоїсь миті практично всі колд-креми, представлені на ринку, містили рідкий парафін або вазелін (іноді поряд з натуральними маслами, але частіше замість них). Цей синтетичний компонент відмінно захищає шкіру і має високу переносимість (ми докладніше розповідали про нього тут) - його додавання до формули цілком виправдане. У наші дні на хвилі популярності всього натурального багато брендів стали повертатися до витоків і виключати зі складів синтетичні інгредієнти, тому знайти колд-крем без продуктів нафтопереробки зараз легко.

ОБЛАСТІ ТА СПОСОБИ ЗАСТОСУВАННЯ
 
Отже, тепер ми знаємо, що являє собою колд-крем. А як його можна використати?

По-перше, він добре захищає шкіру від агресивних факторів навколишнього середовища: вітру, морозу, сухого повітря. Ним користуються лижники та сноубордисти, щоб уникнути обвітрювання під час тренувань, а мами мажуть своїм дітям носики та щічки перед прогулянкою в холодну пору року.

По-друге, колд-крем допомагає утримувати в шкірі вологу, додатково зволожує рахунок вмісту молекул води, а також пом'якшує і розгладжує поверхню завдяки маслам. Цією перевагою користувалися наші бабусі: наносили його щільним шаром на ніч, а вранці шкіра виглядала сяючою, здоровою, молодшою. Предок сучасних нічних масок!

По-третє, колд-крем заспокоює та зміцнює ушкоджену шкіру після обвітрювання, переохолодження, агресивних косметичних процедур: пілінгів, шліфувань, чисток. Він діє як косметична "ковдра": шкірі під ним затишно, комфортно, вона спокійно відновлює сили, при цьому зовнішні подразники її не турбують.

По-четверте, колд-крем можна використовувати як засіб для чищення для обличчя: він ефективно розчиняє макіяж, при цьому не пошкоджуючи і не дратуючи суху і чутливу шкіру.

МОЖЛИВІ МІНУСИ І ЗАСТЕРЕЖЕННЯ
 
Колд-крем - не заміна базового догляду за шкірою, а додатковий засіб. Сам по собі він не забезпечує достатнього зволоження - наносите під нього звичайний денний крем або сироватку, наприклад, з гіалуроновою кислотою.

Колд-крем не вбирається в шкіру до кінця і через свою маслянисту текстуру не змивається водою. Якщо ви використовуєте його, до очищення шкіри потрібно підходити з особливою ретельністю. А якщо ви знімаєте макіяж за допомогою колд-крему, потрібно обов'язково дотримуватися принципів двоетапного очищення — після видалення косметики за допомогою масляної текстури вмиватися з чимось «мильним», наприклад, гелем або пінкою.

 
З обережністю варто поставитися до використання колд-кремів власникам проблемної, схильної до утворення комедонів або жирної шкіри. Для захисту від морозу будь ласка, а для повсякденного використання не варто. Під щільною плівкою шкірі буде некомфортно, а запалення можуть посилитись. Виняток – колд-креми, спеціально розроблені для шкіри цього типу.

Колд-крем - корисний засіб в арсеналі за сухою і чутливою шкірою: його склад гіпоалергенний, він забезпечує необхідний захист, утримує вологу, допомагає шкірі залишатися м'якою, зволоженою і здоровою в люті холоди. А завдяки простому, мінімалістичному складу цей універсальний крем підійде дорослим та малюкам. Так що цьому засобу, напевно, знайдеться застосування в сімейній аптечці, особливо взимку!

 

Recommend
Fast Order
Fast Order
Fast Order
Comments
No reviews yet
Write your comment
Name*
Email
Enter your comment*
100% quality guarantee
100% quality guarantee
14 days for return
14 days for return
Nationwide delivery
Nationwide delivery
Pickup
Pickup